ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Από σήμερα ο τεχνικός κόσμος της Ελλάδος είναι πολύ φτωχότερος λόγω της απώλειας του μεγαλού μας συναδέλφου Τακη(Δημητρίου) Παυλάτου.






















Τάκης Παυλάτος , Αργοστολι 12-07-2012

Ο Τάκης Παυλάτος ήταν ένας παγκοσμίου εμβέλειας επιστήμονας που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού.

Και όταν λέμε αφιέρωσε την ζωή του δεν είναι απλά ένα υπερβολικό σχήμα λόγου αλλά μια πραγματικότητα που συναντάται σε πολλούς προικισμένους ανθρώπους, στους οποίους το πάθος τους να κάνουν καλά την δουλειά τους συμπαρασύρει όλες τις άλλες τους ασχολίες.

Ο Τάκης Παυλάτος σπούδασε σε δύσκολα χρόνια στο ΕΜΠ με το συσσίτιο του φοιτητή !


Ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός της Ελλάδος (1959) και πολλές μελέτες δημοσίων κτηρίων σε όλη την επικράτεια της χώρας είναι δημιουργήματα του.

Αριστούχος φοιτητής του ΕΜΠ , τιμήθηκε από πολλούς φορείς για το έργο του ανάμεσα σε αυτούς η Ακαδημία Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλαδος.

Μεγάλα  Εργα του
Η θεμελίωση του Σταδίου Καραΐσκάκη πάνω σε φερτά υλικά , έργο απίστευτης τεχνικής δυσκολία ειδικά για την εποχή του (πρώτη  εφαρμογή στην Ελλάδα της μεθόδου Reti)
Νέα  έργα  λιμένων  ΠΕΙΡΑΙΩΣ –ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ –ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Προβλήτα υπερωκεανίων λιμένου Πατρών

Η μοίρα όμως , του επιφύλασσε μια μεγάλη και τραγική έκπληξη :

να δοκιμάσει στην πράξη την διπλωματική του διατριβή και που , στο νησί του την Κεφαλονιά και μετά από μόλις 23 ημέρες !! Η συνομιλία του με τον εγκέλαδο μόλις είχε αρχίσει ! σήμερα  ολοκληρώνεται !

Αποφοίτησε 20 Ιουλίου 1953 και μετά από ΜΟΛΙΣ 23 ημέρες της 13 Αυγούστου 1953 συνέβη ο φονικός σεισμός της Κεφαλονιάς ! άμεσος μετά τον σεισμό λαμβάνει εντολή από τον υπουργό Συντονισμού να μεταβεί στη γενέτειρα του Κεφαλονιά και να αναλάβει το βαρύ έργο της ανοικοδόμησης!

Η προσφορά του στο νησί του την Κεφαλλονιά  μετά τον σεισμό του 1953 ήταν μεγαλειώδης!

Κατάφερε σε μόλις 4 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση ( ρυμοτομικά – απαλλοτριώσεις – στέγαστρα- κτιριακές μελέτες – κτηριακά έργα ) , ούτε σήμερα με την τεράστια γραφειοκρατεία δεν γίνεται παρόμοιος άθλος !

Σχεδίασε και επέβλεψε τα περισσότερα δημόσια κτήρια στην Κεφαλονιά όπως :
Παλιό Δημαρχείο,Μητροπολιτικό Μέγαρο Αργοστολίου(επισκοπή), Νομαρχία, Φανάρι Αργοστολίου, Συγκρότημα κατοικιών ασθενών Αγ Γερασίμου, Εκκλησία Αγίου Γερασίμου (καινούργια), δημοτική αγορά, Κωδωνοστάσιο Αγ.Γερασίμου Δραπανιωτισας, Δαυγάτων,κα

Επίσης Ανακατασκεύασε με δικά του σχέδια

Την εκκλησία της Αγίας Μαύρας στη Ζάκυνθο, Άγιος Νικόλας Μώλου Ζακύνθου,Την εκκλησία των Ταξιαρχών στο Αργοστόλι,Την εκκλησία της Φανερωμένης στη Ζάκυνθο,Την πύλη του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κα.


Ο Τάκης Παυλάτος συνέβαλε αφιλοκερδώς τα μέγιστα στη ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς

  Έχει τιμηθεί για την προσφορά του από :


1958 δήμος Αργοστολιου-1960 μητρόπολη κεφαλληνιας -1961 Βασιλεία της Ελλαδος – Πατριαρχείο – 1963 Ιερά σύνοδος  εκκλησίας της Ελλαδος – 1963 υπ δημόσιων έργων – δήμος Αργοστολίου 1963- ακαδημία αθηνων 1971 βραβείο παμψηφεί- 1978 αργυρό μετάλλιον ακαδημίας Αθηνών -2003 νομαρχεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Για αυτό το λόγο

Ο Τάκης Παυλάτος από σήμερα ανήκει στους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία!

  Χρέος όλων των Κεφαλονιτών πλέον προς τον ευεργέτη Τάκη Παυλάτο η εκπλήρωση της επιθυμίας του για εξεύρεση χώρου στο Αργοστόλι που θα στεγάσει το μοναδικό αρχείο του το οποίο ενώ έχουν ζητήσει μεγάλα ιδρύματα όπως :

Μουσείο Μπενάκη ,
ΤΕΕ,
Υπουργείο Χωροταξίας


Εντούτοις η αγάπη του για την Κεφαλονιά υπερίσχυε πάντα και επιθυμία του είναι να βρεθεί χώρος στο Αργοστόλι και να ειναι προσβάσιμο στους νέους μηχανικούς !
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΕ ΤΑΚΗ
ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ

και αφού σε ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των όπου γης Κεφαλλήνων
και όλων των Ελλήνων Μηχανικών
για όσα πολλά μας αφήνεις

Θα ήθελα να ΣΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΤΙΧΟ

Δεν είμαι ποιητής
«κατασκευάζειν και δημιουργειν»
«δημιουργειν και χαιρειν»
Υπήρξε , ειναι και θα είναι η Δουλειά μου


( ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΨΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ, ΤΑ ΧΑΡΑΞΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ )

Καλό ταξίδι αγαπητέ κε Τάκη ,
Οι ελληνες μηχανικοί είμαστε υπερήφανοι
θα αποτελείς για εμάς το λαμπρό μας παράδειγμα !

Σε ευχαριστούμε !
Εκ μέρους όλων των Ελλήνων μηχανικών.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ